Cotygodniowa dawka wiedzy od Fundacji Fascynacje!

📢📢 Cotygodniowa dawka wiedzy od Fundacja FASCYNACJE

Zajęcia mają na celu poprawę funkcjonowania społecznego, kontaktu z innymi ludźmi. Odbywają się one w małych grupach (najczęściej kilkuosobowych) i prowadzone są przez wykwalifikowanych specjalistów, trenerów TUS, najczęściej psychologów lub pedagogów.

❓ Jak przebiegają zajęcia TUS? W zależności od potrzeb grupy, zajęcia z dziećmi najczęściej odbywają się przez zabawę, odgrywanie scenek, gry, bajki terapeutyczne. Podczas zajęć uczymy się, które wypowiedzi są asertywne, które mają charakter pasywny, a które są agresją. Celem treningu umiejętności społecznych jest również zauważanie swoich niekorzystnych zachowań i zastępowanie ich tymi poznanymi podczas zajęć. Dlatego też ważna jest współpraca między terapeutami a opiekunami dzieci uczestniczących w treningu.

❓ Kiedy udać się z dzieckiem na TUS? Jeśli rodzice/opiekunowie lub nauczyciele w przedszkolu/szkole zauważą, że dziecko doświadcza trudności w grupie rówieśniczej – jest wycofane, nieśmiałe, agresywne, nie potrafi odnaleźć się wśród dzieci. Należy również uważnie słuchać dziecka, które samo może przyjść do osoby dorosłej i zgłosić te problemy, np. bullying, dokuczanie, przemoc rówieśniczą, czasami niezauważoną lub niezaopiekowaną przez dorosłych w szkole.

Chcesz zapisać dziecko na zajęcia TUS?

Jesteśmy dumni, że #Energa Grupa ORLEN jest Mecenasem Głównym Projektu „Pomoc i wsparcie dla dzieci z FASD i ich rodzin – 2024”, sponsorując diagnozę i terapię. Energa SA

Zapraszamy do kontaktu:

📧 mail: info@fundacjafascynacje.pl

📞 tel.: 733 088 825 (wt. 13-18, czw. 9-14)

📝 https://forms.gle/JB7usBsJcBJ1kND16