📢📢 Cotygodniowa dawka wiedzy od Fundacja FASCYNACJE

Na czym polega i jak wygląda diagnoza FASD w Fundacji FASCYNACJE❓ Czego spodziewać się wraz z rozpoczęciem procesu diagnostycznego❓

🧡 Podczas medycznej części osoba poddana jest dokładnemu badaniu ogólnemu, podczas którego odbywa się m.in. sprawdzenie masy ciała i wzrostu, zmierzenie obwodu głowy, sprawdzenie występowania dysmorficznych cech twarzy. Opiekunom (bądź badanej osobie dorosłej) udostępniony zostanie również kwestionariusz medycznego wywiadu diagnostycznego, uzupełniony przez lekarkę podczas spotkania w Fundacji.

🧡 Część neuropsychologiczna polega na sprawdzeniu poziomu funkcjonowania poznawczego osoby badanej. Przeprowadzone zostaną rewalidowane testy psychologiczne, dostosowane do wieku oraz poziomu rozwoju osoby badanej. Podczas badania neuropsychologicznego sprawdzamy również funkcjonowanie społeczno-emocjonalne. Opiekunom, podobnie jak w przypadku części medycznej, zostanie udostępniony kwestionariusz wywiadu neuropsychologicznego, który zostanie uzupełniony podczas spotkania w Fundacji.

🧡 Diagnoza logopedyczna ma na celu sprawdzenie poziomu rozwoju narządu mowy oraz poziomu rozwoju mowy dziecka. Podczas tej części badania neurologopeda sprawdzi bazowe umiejętności komunikacyjne, przyjrzy się zdolnościom rozumienia mowy, oceni funkcję jamy ustnej, wymowę (sposób artykulacji głosek), oraz sprawność artykulatorów. Diagnosta wykona również orientacyjne badanie słuchu, w tym fonemowego, oraz reakcji słuchowych, a także oceni prawidłowość toru oddechowego.

🧡Podczas części fizjoterapeutycznej/integracji sensorycznej diagnosta przyjrzy się postawie ciała badanego oraz, korzystając ze specjalistycznych kwestionariuszy i obserwacji, sposobach przetwarzania przez badanego procesów sensorycznych.

Zapraszamy do kontaktu w celu rozpoczęcia procesu diagnostycznego!

📝 https://forms.gle/u33rWG8BxmKvrSpo7

Jesteśmy dumni, że #Energa Grupa ORLEN jest Mecenasem Głównym Projektu „Pomoc i wsparcie dla dzieci z FASD i ich rodzin – 2024”, sponsorując diagnozę i terapię. Energa SA