POGADUCHY NA DOBRANOC „Potrzeby edukacyjne dzieci uchodźców ukraińskich”

Zapraszamy na spotkanie POGADUCHY NA DOBRANOC „Potrzeby edukacyjne dzieci uchodźców edukacyjnych”. Gościem będzie dr Inna Szostak i dr hab. Małgorzata Stopikowska, prof. A-SW

SPOTKANIE SPONSOROWANE przez Mecenasa Głównego Projektu!

Energa wspiera terapię dzieci z FASD także w 2022!

Terapie indywidualne i grupowe oraz specjalistyczne diagnozy w kierunku FASD – takie działania Energa z Grupy ORLEN będzie wspierać w ramach projektu „Pomoc i wsparcie dla dzieci z FASD i ich rodzin”. Energa po raz drugi została partnerem tej inicjatywy.
Po sukcesie projektu w ubiegłym roku – w ramach którego przeprowadzono m.in. 6 diagnoz oraz 199 godzin terapii – ENERGA także w 2022 r. we współpracy z Fundacją na Rzecz Dziecka i Rodziny FASCYNACJE przeznaczyła środki na działania diagnostyczne i terapeutyczne dla dzieci z Pomorza, a zwłaszcza Trójmiasta. Projekt adresowany jest do rodzin adopcyjnych i biologicznych, a także rodzin zastępczych i placówek.

„Przyczyną zaburzeń zwanych Spektrum Płodowych Zaburzeń Alkoholowych (FASD) jest picie przez matkę alkoholu w podczas ciąży – jedynym skutecznym sposobem zapobiegania jest całkowita abstynencja w tym okresie. Jeśli dojdzie do szkód wyrządzonych przez etanol, u dzieci z FASD może wystąpić wiele mniej lub bardziej nasilonych problemów medycznych, behawioralnych, edukacyjnych i społecznych, które – gdyby pozostawić je własnemu biegowi – będą się tylko wzmagać. Zdiagnozowanie trudności wynikających z prenatalnej ekspozycji na alkohol oraz udzielenie adekwatnej pomocy dzieciom i ich rodzinom może zapobiec pogłębieniu się trudności wynikających z zaburzeń pierwotnych, jak i rozwojowi wielu zaburzeń wtórnych. Stąd tak ważna jest, poza profilaktyką, wczesna diagnoza i terapia.”

mówi dr hab. Małgorzata Stopikowska, profesor Ateneum – Akademii Nauk Stosowanych w Gdańsku i koordynator Centrum FASD przy Fundacji FASCYNACJE.

Partnerstwo jest realizowane w ramach Strategii zrównoważonego rozwoju i odpowiedzialnego biznesu Grupy ENERGA. Zgłoszenia do projektu można nadsyłać na adres: partnerstwo@fundacjafascynacje.pl