Nietypowe rośliny owocowe: morwa.

🌟 Nietypowe rośliny owocowe: morwa 🌟

Dlaczego warto zainteresować się morwą – o tym opowie Pani dr hab. Małgorzata Stopikowska, prof. AkAt (Akademii Ateneum).

Morwę często kojarzymy z jedwabnikami, które odżywiają się jej liśćmi. Jednak warto posadzić morwę w ogródku nie tylko ze względu na jej liście, które są wartościowym surowcem leczniczym, ale także z powodu smacznych owoców.

🌿Odmiany morwy:

Illinois Everbearing: Rośnie do wysokości 3-4 m.

Giant Fruit: Osiąga wysokość 4 m i ma olbrzymie owoce.

Gerardi’s Dwarf i Mojo Berry: Odmiany karłowe do 2 m, idealne do mniejszych ogródków.

Morwy są samopylne i szybko wchodzą w okres owocowania, często już na drugi rok po posadzeniu. Preferują stanowiska słoneczne i są bardzo tolerancyjne względem gleby.

🍇 Owoce morwy:

Owoce morwy pojawiają się od przełomu czerwca/lipca i mogą dojrzewać przez całe wakacje. W zależności od odmiany, mają różne kolory: od jasnożółtego, przez czerwony po czarny. Są słodkie, pozbawione goryczki czy kwaśności, choć mocno barwią bruk, to plamy z rąk łatwo się zmywają. Owoce morwy są przysmakiem ptaków.

Owoce można jeść prosto z drzewa lub przerabiać na soki, dżemy i inne przetwory. Są niskokaloryczne, bogate w witaminy (szczególnie z grupy B i witaminę C) oraz mikroelementy (potas, wapń, magnez, żelazo). Morwy zawierają także polifenole o działaniu przeciwoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Zarówno owoce, jak i liście morwy polecane są osobom odchudzającym się, ponieważ wpływają na normalizację poziomu cukru, cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Ekstrakty z morwy mają również działanie ochronne na wątrobę.

🌿 Suplementy i przetwory:

W supermarketach i mniejszych sklepach łatwo znajdziemy suszone morwy, choć należy pamiętać, że często zawierają dodatek cukrów konserwujących. Suplementy apteczne z morwy należy przyjmować w porozumieniu z lekarzem, zwłaszcza jeśli cierpimy na cukrzycę i cholesterolemię.

Czy macie doświadczenia z uprawą morwy w swoich ogródkach? Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami w komentarzach! 👇

#Morwa#ZdrowaŻywność#FundacjaFascynacje