Ferie 2022

Termin: 21.02.2022 – 25.02.2022
Zajęcia w turnusie odbywają się w godzinach 9:00 – 13:00

Organizator: Fundacja Na Rzecz Dziecka i Rodziny FASCYNACJE

FERIE TUS są prowadzone w grupach wiekowych:
– Grupa TUS wczesnoszkolna  (6 – 9 lat)  –  14.02.2022 – 18.02.2022
– Grupa TUS szkolna (10 – 12 lat) – 14.02.2022 – 18.02.2022
– Grupa TUS z elementami socjoterapii (10-14 lat) – 21.02.2022 – 25.02.2022
– Grupa socjoterapeutyczna młodzieżowa (14-17 lat) – 21.02.2022 – 25.02.2022

Koszt turnusu: 1000 zł / os

UWAGA!

Dla podopiecznych Fundacji FASCYNACJE możliwość uzyskania dofinansowania w wysokości:
* 200 zł (dla osób korzystających z odpłatnej formy terapii w naszej Fundacji w roku 2021/2022)
* 500 zł (dla podopiecznych fundacji z placówek i rodzin zastępczych korzystających z terapii w naszej Fundacji w roku 2021/2022)

Wielkość grupy: 3 – 8 dzieci

FERIE TUS w Fundacji FASCYNACJE 2022
Ferie to idealny czas na podniesienie kompetencji społecznych oraz rozwinięcie umiejętności z zakresu rozpoznawania emocji. Udział w tygodniowym treningu daje szansę na zdobycie podstaw umiejętności radzenia sobie w sytuacjach społecznych, zanim rozpocznie się kolejny etap nauki.  Przy okazji umożliwiają dzieciom kontakt z rówieśnikami o podobnych problemach i kłopotach. Zajęcia prowadzone są w sposób atrakcyjny dla dzieci, są połączeniem dobrej zabawy z nauką niezbędnych w życiu każdego człowieka umiejętności.
Podczas tygodniowych warsztatów poprowadzimy zajęcia w oparciu o elementy Treningu Umiejętności Społecznych z wykorzystaniem elementów socjoterapeutycznych.
Cały tydzień ( od poniedziałku do piątku) podczas zajęć trwających, 4 godziny treningowe dziennie, rozwijamy różnorodne umiejętności: zawieranie znajomości, inicjonowanie rozmowy, słuchanie i zadawanie pytań, odmawianie, reagowanie na krytykę, wyrażanie krytyki oraz dyskutowanie. Ponadto skupiamy się także na emocjach, uczuciach i potrzebach – dzieci i młodzież uczestniczące w TUS-ach uczą się rozpoznawania i okazywania swoich emocji czy potrzeb w sposób nie tylko skuteczny, ale również akceptowalny społecznie. Co więcej, nasze ćwiczenia to dla dzieci świetna okazja do wypracowania strategii radzenia sobie ze swoimi problemami: np.  głębokie przeżywanie porażki.  Dzieci uczą się jak adekwatnie reagować na zaczepki innych czy pohamować własną złośliwość. To sprawia, że zaczynają podchodzić bardziej konstruktywnie do rozwiązywania konfliktów z rówieśnikami.

Rejestracja poprzez formularz: tutaj.