Single Blog Title

This is a single blog caption
9.o9.2o16 Światowy Dzień FAS

Obchody ŚWIATOWEGO DNIA ŚWIADOMOŚCI O FAS!

9.o9.2o16 Światowy Dzień FASSerdecznie zapraszamy na tegoroczne obchody Światowego Dnia Świadomości o  FAS!

Z ideą ustanowienia Dnia Świadomości o FAS wystąpili rodzice niepełnosprawnych dzieci z Płodowym Zespołem Alkoholowym , aby zwrócić uwagę na problem FAS na świecie. Pierwszy Międzynarodowy Dzień FAS odbył się 9 września 1999 w Auckland w Nowej Zelandii, kiedy o godzinie 9.09 zabrzmiały dzwony w Kościele Metodystów. Kolejne obchody Dnia FAS odbyły się w Australii, RPA, USA a następnie przeniosły się na grunt europejski.

Tegoroczne obchody w Gdańsku rozpoczną się 9 września o godzinie 9:09 na ul. Długiej przy Dworze Artusa. W ramach obchodów obejrzymy przedstawienie profilaktyczne Gdańskiej Grupy PaT kierowanej przez  Roberta Cyrtę. Najmłodsi uczestnicy wydarzenia  będą mieli okazję oglądać puszczanie dużych baniek, będzie malowanie twarzy i  konkursy  z nagrodami. Uczniowie Zespołu Szkół Specjalnych zaśpiewają z nami i dla nas piosenki. W tym roku po raz pierwszy zapraszamy do udziału w obchodach Światowego Dnia FAS  mamy w ciąży. Specjalnie dla nich przygotowaliśmy stoisko obsługiwane przez położne ze Stowarzyszenia Dobre Ręce Polskich Położnych oraz niespodzianki przygotowane przez Szkołę Rodzenia „Dobry Początek” Pod fontanną Neptuna zrobimy grupowe zdjęcie wszystkich uczestników Wydarzenia, a następnie udamy się nad Motławę, żeby puścić latawce.Chcemy, by obecne podczas tego Wydarzenia dzieci wraz ze swoimi opiekunami wypuściły do nieba specjalnie do tego celu przygotowane latawce…

Jeszcze raz serdecznie zapraszamy Państwa do udziału w Wydarzeniu i mamy nadzieję, że będą Państwo wraz z nami świętować Dzień Świadomości o FAS.

Więcej szczegółów znajdziecie na: https://www.facebook.com/fundacjafascynacjegdzie staramy się zamieszczać ważne informacje z życia Fundacji na bieżąco.