Single Blog Title

This is a single blog caption

Listopadowe wydarzenia w Fundacji

W dniu 8 listopada 2016 r., w Świeciu osoby zaangażowane w działalność naszej fundacji FASCYNACJE miały zaszczyt podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem na konferencji organizowanej we współpracy z P. Bogdanem Tarachem, której tematem przewodnim było „Podwyższenie świadomości w środowisku lokalnym na temat płodowego zespołu alkoholowego – FAS ”. Po uroczystym przywitaniu gości przez Pana Krzysztofa Kułakowskiego, zastępcy burmistrza Świecia, rozpoczęły sie prelekcje. Konferencja była podzielona na część profilaktyczną przeznaczoną dla młodzieży w której nasze prelegentki Pani mgr Kamili Tarach i Pani mgr Alicja Wiaduch uświadamiały młodzież o szkodliwości spożywania alkoholu w czasie ciąży. Hala widowiskowa była zapełniona gimnazjalistami i licealistami. Profilaktyka FASD jest istotnym zadaniem i naszym zobowiązaniem wobec młodych ludzi, jest to naprawdę niełatwe zadanie. W związku z czym w ramach prelekcji młodzież brała udział w konkursie, gdzie delegacje klasowe rywalizowały o nagrody dla swoich klas utrwalając wiedzę o FASD. Okazało się , że byli to bardzo uważni młodzi słuchacze. Wszystkie drużyny konkursowe wykazały się zaangażowaniem i uważnym słuchaniem. Za co bardzo im dziękujemy! W części przeznaczonej dla młodzieży nie zabrakło również artystycznych akcentów.
W drugiej połowie konferencji zrealizowano część naukową podczas której prelekcje wygłosiła Wiceprzewodnicząca Rady Programowej prof. Ndzw. Dr. Hab. Małgorzata Stopikowska na temat „Organizacja pomocy dziecku z FASD i Przewodnicząca Rady Programowej Dr hab. n. med. Jolanta Wierzba, pediatra i genetyk kliniczny na temat „Problem FASD z perspektywy lekarza”. Po wygłoszeniu wykładów, słuchacze bardzo aktywnie uczestniczyli w panelu dyskusyjnym.
Dnia 9 listopada 2016r., nasza fundacja została zaproszona do podzielenia się wiedzą dotyczącą zagadnienia związanego z Płodowym Zespołem Alkoholowym. Prelekcji wysłuchali przyszli rodzice adopcyjni w trakcie Dni Otwartych zorganizowanych przez Pomorski Ośrodek Adopcyjny w Gdańsku, który promował idę adopcji pod nazwą „Oblicza świadomej adopcji”. Podjęcie tak trudnego tematu jest świadectwem dobrych praktyk i odzwierciedleniem sedna idei, niezmiernie nas to cieszy.
Tego samego dnia tj., 9 listopada 2016 r., popołudniu w siedzibie naszej fundacji Pani
Mec. Agnieszka Janowska poprowadziła fascynujący wykład dotyczący zagadnień prawnych wspierających pracę edukacyjną z dzieckiem z FAS. Na sali wszystkie miejsca były zajęte, to był bardzo wartościowy i pouczający wykład. Mamy nadzieję, że wzbogaceni wiedzą pedagodzy i rodzice niczym sprawni klucznicy, otworzą nowe możliwości pomocy i wsparcia w edukacji dla dzieci z FAS, nawet jeśli w chwili obecnej z pomocy można korzystać nazywając problemy zdrowotne dzieci z FAS „nieco inaczej”.