Single Blog Title

This is a single blog caption

Kobieta a alkohol- krótkotrwała znajomość czy toksyczny związek?

Szkodliwości alkoholu jest tematem wielu publikacji naukowych, ciągle świat naukowców i badaczy przybliża nam więcej faktów na temat alkoholu i jego destrukcyjnego wpływu na zdrowie fizyczne i psychiczne człowieka. Mimo to świadomość społeczna jest nadal niewystarczająca. Prawie codziennie słyszymy w mediach o dramatycznych wydarzeniach, będących efektem spożycia alkoholu przez młodych ludzi. Alkohol etylowy (C2H5OH) inaczej zwany etanolem to substancja organiczna, której struktura chemiczna oparta jest na łańcuchu węglowym, potocznie mówi się o nim jako o alkoholu, podstawowym składniku większości trunków.

Terapeuci uzależnień biją na alarm! Coraz więcej kobiet w wieku 18-29 lat zaczyna dorównywać mężczyznom pod względem ilości spożywanego alkoholu.  Specjaliści poszukują  wyjaśnień   między innymi w liberalizacji norm społecznych ( za prof. Marcinem Wojnarem). Młode kobiety w Polsce niestety zaczynają pić w sposób, który w Wielkiej Brytanii określany jest jako” binge drinking”, czyli intensywne upijanie w bardzo krótkim czasie zazwyczaj w trakcie weekendów w pubach, restauracjach czy też na ulicach, imprezach integracyjnych pracowników. Konsekwencje mogą być bardzo szkodliwe i nieodwracalne, wiążą się bowiem z nagłymi urazami, konfliktami  z prawem: wypadkami drogowymi wynikającymi z prowadzeniem samochodu pod wpływem alkoholu, pobiciami, zabójstwami oraz nawet samobójstwami.

Warto pamiętać i podkreślać, iż kobiety co najmniej dwa razy bardziej niż rówieśnicy- mężczyźni są zagrożone destrukcyjnymi konsekwencjami picia alkoholu.Prof. Marcin Wojnar podaje, iż jedną z nich jest zachorowalność na  raka sutka. U młodych kobiet, które piją intensywnie w młodym wieku istotnie rośnie ryzyko zachorowania na ten nowotwór w kolejnych latach. W Niemczech zaobserwowano to zjawisko, ponieważ  problem picia większych ilości alkoholu przez dziewczęta i młode kobiety w tym kraju wystąpił wcześniej niż u nas. Stąd też dzisiaj notują bardzo wysoki wzrost częstości występowania raka piersi. Kobiety, które piją dużo i ryzykownie są także bardziej narażone na uszkodzenia mózgu ( utrata pamięci i kurczenie się tkanki nerwowej w tempie szybszym niż u rowieśników- mężczyzn) mięśnia sercowego, zakłócenia w cyklu menstruacyjnym, dotyka je zwiększone ryzyko niepłodności i poronień, porodu martwego płodu bądź przedwczesnego porodu, płodowego zespołu alkoholowego u dziecka (FAS), spektrum płodowych zaburzeń alkoholowych (FASD), zwiększone ryzyko urodzenia dziecka, które może umrzeć w nagłej śmierci łóżeczkowej (SIDS). Warto wspomnieć także, iż badania donoszą, że zażywanie środków antykoncepcyjnych nasila toksyczne działanie alkoholu. Ponadto, często zdarza się rozwój marskości wątroby a także wielu nowotworów, w tym: żołądka i jelita grubego a także gardła, krtani, języka czy przełyku.

W praktyce rzadko się zdarza, że kobieta decyduje się na abstynencję przed zajściem w ciążę, w związku z tym bezwiednie pije alkohol do czasu stwierdzenia ciąży. Co najważniejsze, każda ilość wypitego alkoholu przez kobietę w ciąży może być szkodliwa i powodować nieodwracalne skutki dla zdrowia rozwijającego się dziecka.

Wiemy już, iż konsumpcja alkoholu pociąga za sobą różnorodne skutki, które wiążą się ze stylem picia, okoliczności, w jakich się spożywa alkohol oraz uwarunkowaniami kulturowymi. Czymże ten styl picia jest?
Przy jego ocenie bierzemy pod uwagę:
1.                  kto pije ( wiek, płeć, stan zdrowia)
2.                  gdzie pije ( dom, restauracja, pub, bar itd.)
3.                  kiedy pije ( podczas posiłku, w czasie wolnym, podczas spotkań towarzyskich)
4.                  jaki alkohol
5.                  w jaki sposób spożywa alkohol  (czy jest to picie w celu upicia się)

Szybkość z jaką „metabolizujemy” alkohol oraz bezpieczna dla nas wartość jest ściśle związana z płcią, wiekiem oraz masą ciała pijącego. Na podstawie badań WHO ( Światowa Organizacja Zdrowia) ustalono poziom alkoholu związany z przeciętnie najniższym ryzykiem szkód zdrowotnych dla kobiet i mężczyzn. Zachęcam do zapoznania się oraz oceny własnego wzoru picia a także w razie niepokojących objawów podjęcie decyzji bądź poszukiwania pomocy w celu zmiany wzoru picia.

1. W przypadku picia okazjonalnego spożywanie jednorazowo nie więcej niż 4 porcji standardowych (40 g 100% alkoholu), tzn. nie więcej niż dwie półlitrowe butelki piwa, 2 kieliszki wina o pojemności 200 ml każdy lub 120 ml wódki.
2.     Przy piciu codziennym:

• zachowanie co najmniej dwóch dni abstynencji (najlepiej dzień po dniu) w tygodniu,
  • nieprzekraczanie granicy 2 porcji standardowych (tzn. 20 g 100% alkoholu) dziennie; dwie porcje alkoholu to: 1 półlitrowe piwo, 1 kieliszek wina o pojemności 200 ml lub 60 ml wódki.
  •  W ciągu tygodnia wypijanie nie więcej niż 140 g 100% alkoholu, co jest równoważne z 7 półlitrowymi butelkami piwa, niecałymi 2 butelkami wina (o pojemności 0,75 l) lub 420 ml wódki (ok. 0,8 półlitrowej butelki).

Na koniec przyjrzyjmy się przez chwilę sygnałom ostrzegawczym, które powinny budzić niepokój w sytuacji spożywania alkoholu i na które warto zwrócić szczególną uwagę.

Zwiększa się ilość i częstotliwość spożywania alkoholu.
       Zwiększa się tolerancja alkoholu, tzn. trzeba wypić więcej niż poprzednio, aby uzyskać oczekiwany efekt psychoaktywny.
       ” Częściej dochodzi do stanów upojenia alkoholowego w coraz krótszym czasie.
       Spożywanie alkoholu przynosi osobie pijącej duże, wyraźnie odczuwane korzyści psychologiczne.
       Zmienia się rola alkoholu w życiu (staje się on lekarstwem i sposobem na problemy: stres, smutek, samotność, lęk, bezsenność).
       Alkohol staje się coraz ważniejszy: narasta koncentracja na sytuacjach związanych z piciem, poszukiwaniem i aranżowaniem momentów sprzyjającym piciu, oczekiwanie na moment picia, celebrowanie sytuacji picia, pojawia się niepokój przypadku niemożności napicia się.
       Dochodzi do picia alkoholu w sytuacjach, które zdecydowanie wymagają abstynencji.
       Używanie alkoholu staje się sposobem usuwania przykrych dolegliwości kaca (klinowanie).
       Pojawiają się trudności z przypomnieniem sobie, co się działo poprzedniego dnia w sytuacjach związanych z piciem (palimpsesty, czyli „urwane filmy”, całkowity lub częściowy zanik pamięci w wyniku upojenia alkoholowego).
       Picie alkoholu jest kontynuowane mimo doświadczania coraz poważniejszych negatywnych konsekwencji zdrowotnych i społecznych.
       Otoczenie sygnalizuje zaniepokojenie piciem i próbuje skłonić osobę pijącą do ograniczenia ilości oraz częstości spożywania alkoholu. „

Pamiętajmy, iż mimo że legalny i powszechnie spożywany alkohol może być niebezpieczną substancją psychoaktywną i powinien być przez konsumentów traktowany z wysoką świadomością skutków i ostrożnością w spożywaniu. Co 10 sekund ktoś umiera z powodu alkoholu – te przerażające dane podał na konferencji prasowej w Genewie dr Shekhar Saxena, dyrektor wydziału ds. zdrowia umysłowego i nadużywania substancji psychoaktywnych WHO. Spożywanie alkoholu ma negatywne skutki w przypadku ponad 200 chorób – wynika z opublikowanego raportu WHO.

Anna Piotrowicz

1 Response