Co robimy

Edukacja, diagnostyka, terapia

Nasze działania

Promocja zdrowej ciąży i wolnego od używek rodzicielstwa

Nasza fundacja umożliwia potrzebującym rodzinom udział w licznym happeningach oraz spotkaniach dotyczących tematyki FAS. Staramy się również popularyzować wiedzę z zakresu zdrowej ciąży oraz zapewniamy opiekę okołoporodową dla kobiet w ciąży i po porodzie.

Szkolenia i konferencje

Organizujemy szkolenia dla lekarzy, pielęgniarek, nauczycieli, pedagogów, psychologów oraz innych specjalistów, a także wolontariuszy. Zajmujemy się popularyzowaniem wiedzy – dlatego zapraszamy zainteresowanych na konferencje i seminaria ze specjalistami.

Praca z dzieckiem

Zapewniamy interdyscyplinarną diagnostykę funkcjonalną w kierunku FASD, a także prowadzimy terapię zaburzeń rozwojowych i wczesne wspomaganie rozwoju. Nasi pracownicy pomagają również dzieciom  w nauce i innych szkolnych obowiązkach.
Obecnie jesteśmy na etapie przygotowywania zespołu oraz programów terapii dla naszych podopiecznych.

Badania naukowe

W 2014 roku przeprowadziliśmy badanie: „Poziom wiedzy mieszkańców Gdańska na temat wpływu alkoholu na płód”.

Wsparcie dla rodzin

Fundacja organizuje spotkania i szkolenia dla rodziców dzieci z FASD i innymi zaburzeniami rozwojowymi. Służymy fachowym poradnictwem i wsparciem rodzinom znajdującym się w trudnej sytuacji. Grono psychologów jest zawsze do dyspozycji i zapewnia konsultacje, tym, którzy tego potrzebują. Dzięki pomocy darczyńców, staramy się zapewnić też wsparcie materialne.

Inne wydarzenia

Fundacja organizuje Światowy Dzień FAS oraz liczne konkursy – m.in. konkurs plastyczny dla dzieci z rodzin zastępczych pt. „Gdy dorosnę”.

Komu pomagamy?

Dzieciom

Obejmujemy opieką dzieci, u których zdiagnozowano FASD, czyli Spektrum Poalkoholowych Uszkodzeń Płodu oraz inne zaburzenia rozwojowe.

Kobietom w ciąży

Zapewniamy opiekę kobietom w ciąży, które miały/mają problem alkoholowy. Umożliwiamy udział w konferencjach i uświadamiamy, że lepiej zapobiegać niż leczyć.

Rodzinom

Wspieramy rodziny – rodziców i opiekunów osób z FASD i zaburzeniami rozwojowymi. Służymy fachowym wsparciem i specjalistycznym poradnictwem.

Kobietom po porodzie

Pomagamy kobietom po porodzie. Kiedy zachodzi potrzeba, umożliwiamy kontakt z psychologiem lub terapeutą, poddajemy diagnostyce narodzone dziecko.

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli jesteś osobą z FASD, jej rodzicem/opiekunem lub kobietą w ciąży z problemem alkoholowym- pamiętaj – jesteśmy tu dla Ciebie! Służymy wsparciem i fachowym poradnictwem – zawsze możesz skorzystać z pomocy psychologa, psychiatry, terapeuty lub innego specjalisty. Podchodzimy indywidualnie do każdego przypadku i robimy wszystko, żeby osoby odwiedzające nas, czuły się komfortowo. Masz jakiekolwiek pytania lub wątpliwości?

Zapraszamy do kontaktu!

nasze osiągnięcia w liczbach