Single Blog Title

This is a single blog caption

Ciężarne uczennice. Ta szkoła im pomaga, nie odtrąca…

Nauczyli się opieki nad małym dzieckiem, zdrowego stylu życia, zapobiegania ciąży, wiedzą też gdzie szukać pomocy w razie kłopotów. Uczniowie Zespołu Szkół Specjalnych nr 1 przy ul. Batorego w Gdańsku przeszli kurs odpowiedzialnego planowania rodziny, który specjalnie dla nich poprowadził gdański Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie.

– Przed Wigilią byłem gościem na spotkaniu w szkole przy ul. Batorego w Gdańsku – opowiada Piotr Kowalczuk zastępca prezydenta Gdańska. – Zwróciłem wtedy uwagę na uczennicę w ciąży i stojącego obok jej partnera. Oboje ze strachem i bezradnością w oczach. Nie oceniałem, wiedziałem jedno: trzeba zrobić możliwie najwięcej, żeby tych przyszłych rodziców wesprzeć w trudnej dla nich sytuacji.

Tak powstał projekt socjalny skierowany do niepełnosprawnych uczennic i uczniów tej szkoły ­„Działania profilaktyczne oraz wsparcie specjalistyczne w zakresie odpowiedzialnego planowania rodziny dla niepełnosprawnych uczniów ZSS nr 1 w Gdańsku”. Projekt ruszył 1 kwietnia 2016 r, w jego realizację zaangażował się MOPR, szkoła, Poradnia Psychologiczno­Pedagogiczna nr 3 i Fundacja „Fascynacje”.

Pełną treść artykułu znaleźć można pod tym adresem

Odwiedź nas też na: https://www.facebook.com/fundacjafascynacje